Prima data am auzit de aceasta reteta de la nasa mea, iar varianta pe care am ales sa o fac este o combinatie intre doua retete gasite pe internet: gabrielacara.blogspot.com si gastronomie.ele.ro.
Ingrediente:
- 1 pachet foi deplacinta de 400 g,
- 6-8 oua,
- 350g zahar,
- aprox. 125 g unt topit,
- 800 - 1000 g iaurt natural, cu cat mai gras (eu am inlocuit 1-2 linguri de iaurt cu smantana);
- stafide,
- rom,
- zahar vanilat;
-1 praf de sare;
La 6 oua - 800g iaurt, la 8 oua - 1000 g, depinde de marimea tavii. Eu am mers pe varianta de 6 oua la o tava de dimensiunea 33 x 20.
Preparare:
Se mixeaza ouale, zaharul si praful de sare, pana se obtine o spuma crema consistenta.Se adauga iaurtul si stafidele inmuiate in rom.
O tava de placinta se tapeteaza cu unt moale (se poate folosi si ulei, dar placinta este muuuult mai gustoasa cu unt).Se numara foile din pachet si se impart in 3 parti.
Prima parte de foi se aseaza in tava, una peste alta (fiecare foaie trebuie unsa cu unt), se toarna un strat de umplutura, gros cam de 1-2 cm, apoi urmatorul strat de foi (unse cu unt), restul de umplutura si ultimul strat de foi. Ultima foaie se unge cu mai mult unt, apoi se inteapa cu furculita, din loc in loc.
Se da tava la cuptor la foc potrivit si cand este aproape gata se bate un ou cu zahar vanilat si se toarna deasupra. Se coace aproximativ 40 min;
Se scoate tava din cuptor si se acopera 10 min cu un prosop. Se portioneaza dupa ce s-a racit putin. Este foarte buna si dupa 1-2 zile, dar trebuie tinuta la rece.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu