Sa bucatarim ... ca la mama acasa :)

Sa bucatarim ... ca la mama acasa :)

miercuri, 28 decembrie 2011

Pulpe crocante, cu cascaval, la cuptor

      E o reteta foarte gustoasa. Se face rapid si e numai buna pentru musafiri sau o masa speciala. Reteta este preluata de pe site-ul Gourmandine, dar am modificat-o putin.




Ingrediente:

1 kg pulpe de pui dezosate si fara piele;
270ml lapte;
3 oua;
170g faina;
200g pesmet sau fulgi de porumb maruntiti;
450g cascaval;
sare si piper dupa gust

Preparare:

       Curatam si spalam pulpele de pui dezosate. Taiem fiecare pulpa in 2 astfel ca bucatelele de carnita sa fie mai mici si sa se faca mai repede.
        Intr-un bol spargem 3 oua, adaugam laptele, condimentam cu piper si sare dupa gust si amestecam compozitia pana se omogenizeaza.
        Intr-un alt vas punem cascavalul pe care in prealabil il dam pe razatoarea mica (in reteta initiala era dat pe razatoarea mare, dar mie imi place mai mult dat pe cea mica), iar peste adaugam pesmetul/fulgii de porumb si amestecam pana omogenizam complet. Mie personal imi place mult mai mult aceasta reteta cu fulgi de porumb maruntiti, crusta este mult mai crocata si mai gustoasa. Faina o vom amesteca cu sare dupa gust.



           Cand sunt toate pregatite, vom proceda ca si la snitele: dam carnea prin faina, apoi prin amestecul de oua si in final prin pesmetul cu cascaval (cu cat este mai mult cascaval pe bucatelele de pulpe, cu atat gustul va fi mai bun).
           Pulpele pregatite astfel le asezam intr-o tava pe care in prealabil o tapetam cu foaie de copt (eu am incercat prima data doar cu 3 bucati, sa vad cum ies :) ), dupa care introducem pulpele in cuptorul incins si le lasam circa 15-20 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc usor (nu le lasati mai mult de 20 minute pentru ca se va arde cascavalul).


Pofta buna!

marți, 13 decembrie 2011

Ciorba de burta

            Este una dintre "piesele de rezistenta" din bucataria mea, preparatul cu care mi-am convins sotul (pe atunci doar pretendent :) ) ca nu stau degeaba in bucatarie :))).
            Pana s-a "inventat" burta prefiarta nu am avut rabdare sa o fac o astfel de ciorba, pentru ca dura foarte mult partea de fierbere, dar de cand cu varianta prefiarta, totul este foarte usor.
            Reteta este a mamei mele si este ... delicioasa.



            Ingrediente:
            - aprox. 1 kg de burta prefiarta;
            - os de vita pentru ciorba (cat sa ii dea gust);
            - 3 cuburi knorr de vita;
            - 1 morcov;
            - 1 ardei;
            - 5 oua;
            - 1 lg ulei;
            - 2 lg faina;
            - 1-2 capatani de usturoi;
            - 3-4 lg otet (dupa gust);
            - 500-600 g smantana (min. 12%)
            - foi de dafin, piper boabe, delikat, sare;


             Preparare:
             
             Osul se spala si se pune la fiert (puneti aprox. 10 boluri/portii de apa) cu sare, piper si foi de dafin. Dupa ce a fiert osul, strecuram ciorba, curatam carnea de pe os (daca este), completam cu apa (ca sa fie cantitatea initiala de apa), punem cuburile de knorr, delikat/sare si burta prefiarta (eu o prefer pe cea nefeliata, pentru ca o pot taia cum vreau eu) si punem totul la fiert pentru aprox. 20-30 min. 
              Intre timp, intr-o craticioara, punem la calit morcovul (dat pe razatoarea mica) si ardeiul (taiat felita). Nu il prajim foarte tare, dupa ce s-a calit putin punem apa, delikat si le lasam la foc mic pana se inmoaie foarte bine.
             Cand burta este aproape fiarta adaugam morcovul si ardeiul, usturoiul pisat si 1-2 linguri de otet.
             Batem bine albusurile si incorporam incet faina si lingura de ulei. Acest amestec se pune in cioaba (cand fierbe in clocot), cate putin, amestecand sa nu se faca cocoloase (asa cum puneti oul cu otet). Lasati sa fiarba pana cand se ridica acest amestec (galustile formate) la suprafata si apoi opriti focul. Lasati ciorba sa se "odihnesca" min. 20 min, sa nu fie prea fierbinte, si adaugati smantana amestecata cu galbenusurile (punem cu lingura ciorba in smantana, ca sa o aducem la temperatura ciorbei si sa nu se taie cand o adaugam in oala).
             

        Pofta buna!




duminică, 11 decembrie 2011

Placinta cu iaurt

            Este o placinta delicioasa, care se face foarte, foarte usor. Este fina, cremoasa ...  nu te mai poti opri din mancat :).
            Prima data am auzit de aceasta reteta de la nasa mea, iar varianta pe care am ales sa o fac este o combinatie intre doua retete gasite pe internet: gabrielacara.blogspot.com si  gastronomie.ele.ro.
           


  
           Ingrediente:
         - 1 pachet foi deplacinta de 400 g,
         - 6-8 oua,
         - 350g zahar,
         - aprox. 125 g unt topit,
         - 800 - 1000 g iaurt natural, cu cat mai gras (eu am inlocuit 1-2 linguri de iaurt cu smantana);
         - stafide,
         - rom,
         - zahar vanilat;
         -1 praf de sare;
           La 6 oua - 800g iaurt, la 8 oua - 1000 g, depinde de marimea tavii. Eu am mers pe varianta de 6 oua la o tava de dimensiunea 33 x 20.

           Preparare:
           Se mixeaza ouale, zaharul  si praful de sare, pana se obtine o spuma crema consistenta.Se adauga iaurtul si stafidele inmuiate in rom.

         O tava de placinta se tapeteaza cu unt moale (se poate folosi si ulei, dar placinta este muuuult mai gustoasa cu unt).Se numara foile din pachet si se impart in 3 parti.
         Prima parte de foi se aseaza in tava, una peste alta (fiecare foaie trebuie unsa cu unt), se toarna un strat de umplutura, gros cam de 1-2 cm, apoi urmatorul strat de foi (unse cu unt), restul de umplutura si ultimul strat de foi. Ultima foaie se unge cu mai mult unt, apoi se inteapa cu furculita, din loc in loc.

          Se da tava la cuptor la foc potrivit si cand este aproape gata se bate un ou cu zahar vanilat si se toarna deasupra. Se coace aproximativ 40 min;

         Se scoate tava din cuptor si se acopera 10 min cu un prosop. Se portioneaza dupa ce s-a racit putin. Este foarte buna si dupa 1-2 zile, dar trebuie tinuta la rece. 
 


Pofta buna!

Faceți căutări pe acest blog