Sa bucatarim ... ca la mama acasa :)

Sa bucatarim ... ca la mama acasa :)

marți, 13 decembrie 2011

Ciorba de burta

            Este una dintre "piesele de rezistenta" din bucataria mea, preparatul cu care mi-am convins sotul (pe atunci doar pretendent :) ) ca nu stau degeaba in bucatarie :))).
            Pana s-a "inventat" burta prefiarta nu am avut rabdare sa o fac o astfel de ciorba, pentru ca dura foarte mult partea de fierbere, dar de cand cu varianta prefiarta, totul este foarte usor.
            Reteta este a mamei mele si este ... delicioasa.



            Ingrediente:
            - aprox. 1 kg de burta prefiarta;
            - os de vita pentru ciorba (cat sa ii dea gust);
            - 3 cuburi knorr de vita;
            - 1 morcov;
            - 1 ardei;
            - 5 oua;
            - 1 lg ulei;
            - 2 lg faina;
            - 1-2 capatani de usturoi;
            - 3-4 lg otet (dupa gust);
            - 500-600 g smantana (min. 12%)
            - foi de dafin, piper boabe, delikat, sare;


             Preparare:
             
             Osul se spala si se pune la fiert (puneti aprox. 10 boluri/portii de apa) cu sare, piper si foi de dafin. Dupa ce a fiert osul, strecuram ciorba, curatam carnea de pe os (daca este), completam cu apa (ca sa fie cantitatea initiala de apa), punem cuburile de knorr, delikat/sare si burta prefiarta (eu o prefer pe cea nefeliata, pentru ca o pot taia cum vreau eu) si punem totul la fiert pentru aprox. 20-30 min. 
              Intre timp, intr-o craticioara, punem la calit morcovul (dat pe razatoarea mica) si ardeiul (taiat felita). Nu il prajim foarte tare, dupa ce s-a calit putin punem apa, delikat si le lasam la foc mic pana se inmoaie foarte bine.
             Cand burta este aproape fiarta adaugam morcovul si ardeiul, usturoiul pisat si 1-2 linguri de otet.
             Batem bine albusurile si incorporam incet faina si lingura de ulei. Acest amestec se pune in cioaba (cand fierbe in clocot), cate putin, amestecand sa nu se faca cocoloase (asa cum puneti oul cu otet). Lasati sa fiarba pana cand se ridica acest amestec (galustile formate) la suprafata si apoi opriti focul. Lasati ciorba sa se "odihnesca" min. 20 min, sa nu fie prea fierbinte, si adaugati smantana amestecata cu galbenusurile (punem cu lingura ciorba in smantana, ca sa o aducem la temperatura ciorbei si sa nu se taie cand o adaugam in oala).
             

        Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog