Sa bucatarim ... ca la mama acasa :)

Sa bucatarim ... ca la mama acasa :)

duminică, 28 februarie 2010

Ciorba de vacuta

Este o ciorbica gustoasa si revigoranta. Mama a zis ca mi-a iesit mai buna decat a ei :)  si credeti-ma este greu sa o depasesc :))).


 Ingrediente:

500 g carne de vita (puteti folosi carne macra, coaste sau oase cu carne );
2 cuburi knorr de vita;
1 morcov;
1 ardei;
2-3 cartofi;
1-2 cepe mici;
delikat sau sare;
2-3 linguri bors ( eu am folosit de la knorr);
2-3 linguri de orez (daca doriti sa fie ciorba mai "groasa")
marar si leusean;
foi de dafin, boabe de piper;
3 linguri pasta de rosii.

Preparare:
Carnea se pune la fiert ,intreaga, in apa rece cu putina sare, 3-4  fruze de dafin si cateva bobite de piper. Cat timp fierbe carnea aveti grija sa ii luati mereu spuma, ca sa ramana ciorba limpede. Cand carnea este aproape fiarta se strecoara apa in care a fiert (este o "manevra" utila mai ales daca ati folosit oase, ca sa va asigurati ca nu raman oscioare in ciorba) se taie carnea cubulete (se desface de pe os, daca este cazul) si se pune sa fiarba in continuare in apa in care a fiert la care se adauga cuburile knorr si, daca e nevoie, apa calduta cat sa se completeze necesarul de lichid. Taiati legumele cubulete, le puneti in oala, adaugati putin delikat sau sare (numai putin pentru ca borsul si concentratul knorr contin si ele sare) si le lasati sa fiarba la foc mic.

          
    Cand legumele sunt aproape fierte, daca v-ati decis sa puneti si orez, acum este momentul sa il adaugati. Lasati sa mai fiarba totul 5-10 min si va pregatiti sa "dati gust" ciorbitei: puneti borsul (cititi  indicatiile de pe pachet si puneti in functie de cantitatea de lichid pe care o aveti), pasta de rosii, adaugati verdeata tocata si sare/delikat  ( numai daca mai este nevoie) si le lasati sa mai dea un clocot.
  

Pofta buna!

Cremes

Un desert delicios si usor de preparat.




Ingrediente:


1 pachet foi cremes din comert (cantitatea de crema o sa fie suficienta pentru jumatate din foi - daca vrei strat gros de crema sau pentru tot pachetul daca vrei un strat mai subtire de crema)
2 plicuri budinca vanilie;
800 ml lapte;
250g smantana pentru frisca (sau frisca lichida);
50g unt;
3-5 linguri zahar;
2 plicuri zahar vanilat;
2 linguri zahar pudra;
2-3 picaturi de esenta de migdale (optional)


Preparare:

            Se prepara budinca de vanilie conform indicatiilor de pe pachet, dar folosindu-se numai 800 ml lapte. Cand este gata se incorporeaza untul (o sa faca budinca mai cremoasa) si se lasa sa se raceasca. Intre timp preparam frisca. Dupa ce s-a racit budinca se amesca bine cu frisca pana se formeaza o crema omogena.


 

               Daca doriti, puteti pune si 2-3 picaturi de esenta de migdale ... crema o sa aiba un gust delicios, fara sa se altereze aroma de vanilie.
                Se pune prima foaie pe o tava, se adauga crema, se niveleaza si se pune a doua foaie (ca sa se taie mult mai usor, eu am faramitat foaia care trebuie pusa deasupra), se pudreaza cu zaharul si se lasa la frigider pana se consuma (preferabil minim 12 ore, ca sa se taie usor).





            Sfat: - daca vreti sa fie si mai gustos, peste stratul de crema se poate pune un strat de frisca, si peste frisca foaia faramitata. Eu nu am pus si frisca pentru ca am avut nevoie de o varianta "light".
                   - daca nu gasiti foi in comert puteti face acasa foi din aluat de foietaj congelat.


Pofta buna!

marți, 23 februarie 2010

Ciorba de perisoare

Este una dintre ciorbele noastre preferate, pe care o prepar cu smantana sau sos de rosii, ambele variante fiind delicioase.

 

Ingrediente:
2 morcovi;
1 ardei;
2 cepe (mai mici);
4 cartofi;
1 radacina pastarnac;
500 g carne tocata (vita, porc sau combinate, dupa preferinta);
1-2 oua;
1-2 linguri de faina
3 linguri orez 
4-5 linguri smantana sau 3-4 linguri sos de rosii
1-2 cubur knorr de vita;
marar, leustean, patrunjel;
bors (eu am folosit knorr);
condimente carne tocata;

Preparare:
            Legumele taiate cubulete se pun la fiert cu putina sare sau delikat sau 1-2 cuburi knorr de vita. Carnea tocata se condimenteaza bine, se amesteca cu mararul tocat marunt (uscat daca nu aveti verde), 1-2 linguri de faina (cat sa se lege compozitia), si 1 ou - amestecati bine si lasati carnea sa se odihneasca in frigider pana fierb legumele. 
           Cand legumele sunt aproape fierte faceti bilute din carnea tocata (eu prefer sa le fac mai mici, ca sa nu se desfaca la fiert) si le puneti in ciorba care fierbe in clocot. Cand se ridica perisoarele la suprafata dati focul mai incet, adaugati orezul, borsul si sare (numai daca mai este necesar). Lasati focul mai mic, pana se fierbe orezul, si apoi il opriti (daca legumele sunt fierte tare puteti opri focul si cand orezul este aproape fiert pentru ca se va umfla de la ciorba fierbinte). Lasati ciorba sa se odihneasca 15-20 minute, amestecati smantana cu   1 ou (este f. buna si cu smantana simpla) adaugati 5-10 linguri de ciorba calduta si omogenizati bine. Puneti smantana in ciorba si adaugati verdeata.
          Sfat: daca doriti o varianta mai "dietetica", dar la fel de delicioasa, puteti incerca varianta fara smantana: dupa ce au fiert perisoarele adaugati sos/pasta de rosii, verdeata si lasati sa mai fiarba 5 min.    

Pofta buna!

sâmbătă, 13 februarie 2010

Fasole galbena cu carne de pasare

              Zilele trecute am venit seara de la serviciu si frigiderul meu    era ... gol, asa ca am facut repede o mancarica cu pui si fasole galbena. A iesit foarte buna, desi a fost facuta in mare graba.












 

Ingrediente:
6 pulpe de pui (eu am folosit ciocanele, dar puteti folosi si piept, aripioare etc.);
1 borcan de fasole galbena/verde (750 g)
1 morcov;
1 ardei;
2 cepe mai mici;
6-7 catei de usturoi;
1-2 linguri de faina;
3-4 linguri de smantana;
cateva linguri de ulei;
vegeta, piper, patrunjel uscat, 1/2 cub knorr pasare.

Preparare:

Se taie ceapa fideluta (feliute mai mari) si se caleste 5 min. in cateva linguri de ulei (se lasa pana incepe sa devina putin sticloasa).











          Cand ceapa a devenit putin sticloasa adaugam pulpele de pui, morcovul taiat rondele si ardeiul taiat fideluta (mai mare). Se pune o lingura de vegeta (sau sare), se acopera oala si se lasa sa fiarba la foc mic pana se patrunde bine carnea.












           Daca legumele si carnea nu isi lasa suficient lichid ca sa fiarba, puteti pune si zeama din borcanul de fasole (inainte sa adaugati zeama, este bine sa o gustati pentru a verifica cat este de sarata, ca sa stiti ce cantitati de sare mai puteti folosi). Eu am adaugat zeama spre sfarsit, pentru ca nu a fost nevoie mai repede.














        In timp ce fierbe carnea, va puteti apuca de sos: taiati usturoiul in feliute subtiri si il puneti la prajit intr-o tigaie, cu putin ulei, amestecand mereu sa nu se arda. Intr-o cana de apa fiarta (sau un  ibric pe foc) puneti 1/2 cub knorr de pasare si faceti o supica. Dupa ce e gata usturoiul puneti cateva linguri de supa peste el, si il mai lasati sa fiarba 2-3 minute, dupa care puneti faina si amestecati bine pana se inmoaie toata in sosul din tigaie (sa nu va speriati daca se strange ca un gogolot. Incepeti sa puneti supa ramasa, putin cate putin (amestecati energic sa nu se faca cocoloase), pana se desface faina (daca e nevoie mai faceti supa), adaugati smantana, patrunjelul, putin piper si lasati sa dea un clocot dupa care inchideti focul.













        
Verificati carnea cu o furculita si cand este gata adaugati tecile (daca tecile nu sunt fierte, le puteti adauga mai repede - ale mele erau foarte fierte si s-ar fi faramat) si sosul si lasati sa mai fiarba 5 min. Daca mai este nevoie mai adaugati sare sau piper.

Sosul a fost putin influentat de cel de la friptura cu sos de usturoi, dar merge foarte bine si in aceasta combinatie. Daca doriti mai putin sos puteti reduce cantitatea de supa, sau inlocuiti supa folosita la sos cu lichidul de la fasole - noua ne place mancarea cu mai mult sos, dar pentru voi reteta este adaptabila :).


Pofta buna!







Pulpe la cuptor cu sos de usturoi













Sotul meu este maaaaare iubitor de usturoi asa ca, in momentul in care am gasit reteta pe blogg-ul Amaliei (reteta se numeste Pui cu 40 de catei de usturoi), am decis ca trebuie neaparat sa o incerc si eu ... a iesit foarte gustos, desi am facut mici modificari, in functie de preferintele noastre.

Ingrediente:
1,500 kg carne de pui (eu am folosit pulpe intregi);
40 catei de usturoi;
6-7 linguri ulei
1 cubulet de unt
1-2 linguri faina
1-2 cani supa de pui ( sau apa + vegeta, sau apa + cub de gaina)- eu am folosit 2 cani pentru a obtine mai mult sos, dar este suficient si 1 cana;
100 ml lapte sau cateva linguri de smantana;
1 lingurita patrunjel (preferabil verde, dar e bun si uscat), cimbru uscat, sare, piper, condiment pentru pui.

Preparare:

Am pus putin ulei intr-0 oala si am prajit carnea pana s-a rumenit putin. Cand carnea a fost rumenita sufiecient am scos-o intr-o tava.













In uleiul ramas de la carne am prajit 4-5 minute cateii de usturoi, am adaugat supa (apa+cub knorr de pasare) si am lasat sa fiarba 1-2 minute.












Am pus amestecul peste carnea de pui, am condimentam cu sare, piper, cimbru, condimente pentru pui, am acoperit cu o folie de aluminiu si am lasat-o la cuptor timp de 30-40 min la foc potrivit (aprox.190 grade). Dupa ce carnea s-a patruns, am luat folia si am mai lasat 10-15 min. la cuptor.












Dupa ce carnea a fost facuta, am scos-o intr-un vas si am pastrat-o la cald. Sosul si usturoiul, le-am pus intr-o craticioara si am adaugat faina (amestecata cu apa si cateva ligurite de smantana) si cubuletul de unt. Am lasat sosul sa fiarba la foc mic 3-5 minute amestecand mereu, pana s-a ingrosat.




Faceți căutări pe acest blog