Ingrediente:
piscoturi de sampanie - 400g;
mascarpone - 500g;
4 oua;
150 g zahar;
cacao de calitate (cateva linguri);
lichior cafea - 50g
cafea - cat pentru 5-6 cesti de cafea tare;
1 intaritor frisca (optional);
Preparare:
Se fac 5-6 cesti de cafea tare, fara zahar, si se lasa sa se raceasca. Intre timp preparam crema: galbenusurile se freaca foarte bine cu zaharul pana isi dubleaza volumul si incepe sa se albeasca. Se adauga mascarponele si se amesteca bine.
Albusurile se bat spuma impreuna cu intaritorul de frisca (nu este obligatoriu sa il folositi; eu il folosesc mai ales daca am musafiri si vreau sa am o crema mai tare). Se pun peste crema cu mascarpone, mestecand incet de jos in sus, pana se incorporeaza bine in crema.
Cand s-a racit cafeaua punem in ea lichiorul si incepem "asamblarea prajiturii".
Punem pe un platou o folie de aluminiu (eu am folosit o tava pentru ca trebuia sa duc prajitura undeva si era mai sigur pentru transport) si incepem: piscoturile se inmoaie in cafea (se introduc si se scot ... nu ii tineti prea mult ca se inmoaie prea tare) si se aseaza in tava ... repetam procedeul pana cand am acoperit tot fundul tavii. Peste piscoturi turnam jumatate din cantitatea de crema, nivelam cu un cutit, mai punem un strat de piscoturi inmuiate in cafea si acoperim cu restul de crema. Peste ultimul strat de crema presaram din abundenta cacao. Eu ma folosesc de o strecuratoare fina in care pun cacao si presar.
Prajitura se pune la frigider cel putin 10-12 ore inainte de a fi consumata. Cu cat sta mai mult, cu atat este mai pufoasa si mai gustoasa.
Sfatul meu:
- sa folositi cacao de calitate - are un rol important in gustul final si poate strica sau imbunatatii foarte mult gustul prajiturii.
- daca doriti, puteti inlocui mascarpone cu smantana foarte grasa, dar gustul nu este la fel de fin; daca folositi smantana suplimentati cu un pachet intaritorul de frisca si puneti-l in crema, sau puteti folosi gelatina;
- cu cat mascarpone este mai bun/tare (asta nu inseamna neaparat scump, exista marci bune si mai ieftine) cu atat crema o sa iasa mai tare;
- daca tineti prajitura in frigider, preferabil este sa o acoperiti cu folie de alumiu, ca sa nu preia mirosul produselor din frigider;
- daca vreti ca sectiunea sa arate ca in pozele de pe ambalajul de piscoturi, nu taiati piscoturile longitudinal, ci trebuie sectionate prin taiere; cantitatile de mai sus sunt pentru apox. 5-6 portii (1 porti = 2 piscoturi); daca portile sunt "numarate" taiati longitudinal, cate 2 piscoturi, si veti stii exact cate va ies;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu